Podcast-sarja

Tervetuloa kuuntelemaan Koulu ja menneisyys -vuosikirjan podcast-sarjaa, jossa keskustellaan kasvatuksen ja koulutuksen historian tuoreimmasta tutkimuksesta. Sarjassa ääneen pääsevät Vuosikirjassa julkaisseet tutkijat ja alan asiantuntijat, jotka paneutuvat kasvatuksen ja koulutuksen historian ajankohtaisiin ilmiöihin ja keskusteluihin. Tervetuloa mukaan!

 

3. jakso: Uno Cygnaeuksen muiston rakentaminen, säilyttäminen                                            ja käyttö 1890–1921 (2024)

Lauri Kemppinen

Uno Cygnaeuksen (1810–1888) nimellä on ollut ja on edelleenkin koulutuspoliittista painoarvoa. Se esiintyy julkisessa keskustelussa varsinkin silloin, kun puheena on suomalaisen koululaitoksen tarkoitus ja tavoitteet. Cygnaeuksen arvovaltaa on tarvittu perustellessa koulun muutostarpeita tai toppuuteltu liukkaimpia uudistajia. Hänen työtään kohtaan tunnettu kunnioitus on myös vaikuttanut siihen, miten suomalaisen kansakoululaitoksen ja kansanopetuksen historiaa on kerrottu. Kansallinen historiankirjoitus todisti, miten suomalaiset ovat ponnistelleet kohti sivistyksen valoa ja onnistuneet raivaamaan tieltään kaikki esteet. Tässä podcastissa kerrotaan siitä, miten kansakoululaitos kertoi ja muokkasi syntytarinaansa perustajansa toiminnasta muistuttavien traditioiden avulla. Vaikka nuo perinteet ovatkin jo painuneet unohduksiin, ovat siitä kertovat merkit edelleen olemassa julkisina monumentteina, runoina, julkaisujen lehdillä ja esineinä. Podcast vie kuulijat aikamatkalle vuonna 1910 vietetyn Cygnaeusjuhlan tunnelmiin ja muistuttaa siitä, ettei laadukkaan koulujärjestelmän rakentaminen ollut itsestäänselvyys - siihen tarvittiin uskoa koulutuksen merkitykseen ja halua toteuttaa mielekästä koulutuspolitiikkaa.

Podcastin tekemistä on tukenut Suomen tiedekustantajien liitto.

Kuuntele jakso alta

 

2. jakso: "Nuorison ikuisena tehtävänä on pölyn pyyhkiminen" (2023)

Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran uudessa podcastissa perehdytään Teiniliiton värikkääseen historiaan vasta ilmestyneen historiateoksen pohjalta. Kirjoittajakuntaan kuuluneet Ville Soimetsä ja Ville Okkonen keskustelevat Juhani Tähtisen johdattelemana Teiniliiton historian kokemisesta, käännekohdista, tulkinnoista ja annista nykypäivälle. Vimman ja voiman lisäksi Teiniliiton historiassa korostuvat yhteiskunnallinen ja poliittinen aktiivisuus sekä nykypäivänä erityisen ajankohtainen yhdessä toimimisen, keskustelemisen ja kuuntelemisen tärkeys.

Podcast on toteutettu Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran ja Turun yliopiston yhteistyönä ja teknisen viimeistelyn on tehnyt Korpipaja Oy. Podcastin tekemistä on tukenut Suomen tiedekustantajien liitto.

Kuuntele jakso alta tai Spotify -alustalta:

 

1. jakso: Miksi aikuiskoulutuksen historia on mielenkiintoista ja tärkeää? (2022)

Elinikäinen oppiminen ja kouluttautuminen aikuisiällä ovat olleet näkyvä osa koulutuspolitiikkaa viime vuosisadan lopulta lähtien. Aikuiskoulutuksella on kuitenkin paljon pitempi, mutta vähän tunnettu historia. Filosofian tohtori Kirsi Ahonen kertoo podcastissa aikuiskoulutuksen mielenkiintoisista ja nykypäivään asti ulottuvista juurista 1800- ja 1900-lukujen vaihteen Suomessa ja Ruotsissa. 

Podcastin tekemistä on tukenut Suomen tiedekustantajien liitto ja toteutuksesta vastaa Osuuskunta Korpipaja.

Kuuntele jakso alta tai Spotify -alustalta:

 

Oppivelvollisuus 100 vuotta -erikoispodcast (2022)

Tiedekirjan podcast-jakso käsittelee Suomen kasvatuksen ja koulutuksen historian seuran Koulu ja menneisyys -vuosikirjaa 2021: Oppivelvollisuus 100 vuotta. Näyttelijä ja laulaja Sanna Majuri lukee sitaatin Sirkka Ahosen artikkelista "Kiistelty oppivelvollisuus", Pilvi Torstin artikkelista "Yhteinen ja pakollinen vai erillinen ja valinnainen?" sekä Paula Alasen artikkelista "Oppivelvollisuuskoulu yhteiskunnallisten viiteongelmien ratkaisukeinona".

Kuuntele podcastsarja Tiedekirjan Soundcloud -alustalta.